maandag 31 oktober 2011

Normbesef en filosofie

Was dit weekend weer even in Nederland, niet omdat het zulk lekker weer is maar gewoon weer even voelen hoe het daar is. Het rommelt "daar". Er woedt een regeringscrisis over een jongen van zo'n 17 jaar. Vlak na de geboorte verscheept naar Nederland omdat er hier meer mogelijkheden waren en een liefdevol gezin klaarstond om hem op te vangen en groot te brengen. Dat groot brengen lukte zonder noemenswaardige problemen. Het knulleke kreeg vriendjes, ging naar school en ging onder in het verenigingsleven. Een echte ingeburgerde Hollander dus. Maar zoals het zo vaak gaat, is het echte leven zelden een sprookje. In het sprookje leven ze nog lang en gelukkig, in het echte leven wordt je teruggestuurd naar het land van herkomst; ook als er niemand is die je kent, de taal niet spreekt of de maatschappij totaal verschilt van degene waarin je bent grootgebracht.
We verharden: wat vroeger als asociaal werd bestempeld is het grossieren in normbesef van vandaag. We zien het elke dag op tv; het is vermaak voor het gepeupel geworden. Zonder gêne en zonder na te denken wordt het dag in dag uit de kwelbuis uitgeperst en geconsumeerd. Het is namelijk leuk om te zien hoe een ander op z'n bek gaat in een privévideo. Stuur een stel jongeren naar Griekenland op vakantie en zie: je kijkcijferhit is klaar. Of hoe iemand in de maling kan worden genomen omdat je verkleed en dus onherkenbaar bent. Oppergod van deze ranzigheid is ene Jensen. In vroeger tijden al een sûjet van bedenkelijk en zeker laag allooi, maar tegenwoordig op handen gedragen door het plebs die dit allemaal heel vermakelijk vindt.
Tuurlijk, je mag dit soort vermaak leuk vinden; het is alleen jammer dat het plebs geen onderscheid maakt tussen smakeloos vermaak en normale omgangsvormen. Het is als een olievlek die zich langzaam verspreidt en de omgeving verstikt.
Mijn oudste zoon worstelde vanavond met een lading filosofie; morgen een schoolonderzoek en zo valt er dus een hoop na te denken. Of na te denken over hetgeen de grote denkers voor ons al dachten. Variërend van Davis Hume's empirische "hersenspinsels" tot aan Kant's transcendentale esthetica.
We hoeven niet allemaal filosofen te zijn: gewoon nadenken en normaal handelen is voor menigeen al meer dan genoeg.
Salût.